Jag hade tänkt skriva en Substack om de vilsna Demokraterna. Men så kom Elon Musk på USA:s nationaldag 4 juli och hintade om – igen – att han vill bilda ett nytt politiskt parti. Så vad gör man? Man skriver om det.
Elon Musk. Foto: Gage Skidmore/Flickr
Mini-bakgrund: Efter att Musk lett DOGE – det inofficiella Department of Government Efficiency – ett par månader bröt han och president Trump under våren. Ett skäl, om man ska tro Musk, var Trumps förslag till statsbudget, The Big Beautiful Bill, med lägre skatter för rika och sämre service för fattiga amerikaner. Mest av allt, budgeten innehåller tusentals miljarder i ofinansierade nya utgifter – samtidigt som Musk ju kämpat med att kapa i statens utgifter under de månader han jobbade i Vita Huset.
Så Musk vill alltså ha ett nytt parti, som – gissar man – på allvar ser till att kapa i utgifterna och kanske få USA:s statsbudget i balans.
Säga vad man vill om Musk, men han har förmodligen korrekt identifierat den växande amerikanska statsskulden som ett problem som bör adresseras.
Vad betyder det om Elon Musk verkligen kommer igång med ett America Party?
Svaret går att bryta ned i några olika beståndsdelar som gör det begripligt.
Det är kongressval i november 2026. Vissa republikaner är redan nervösa över vad deras just genomröstade big beautiful bill kommer att göra med valresultatet. Risken finns att särskilt oberoende väljare med låga inkomster vänder Republikanerna ryggen för att de insett att deras tillgång till sjukvårdssystemet Medicaid och andra förmåner plötsligt minskat, samtidigt som skatten för höginkomsttagare sänkts. Musk är medveten om hotet mot Republikanerna nästa november. Han har redan hotat med att stödja utmanare till republikaner i kongressen som röstade för Trumps megabudget, vilket The Hill skriver om här. Men – poängen är: Musk behöver inget nytt parti för att göra det. Han skulle kunna välja att ge sin endorsement till vem han vill via X/Twitter i kraft av vem han är.
Musk på X 4 juli.
Så om Musk nu startar ett nytt amerikanskt parti så måste skälet vara ett annat. Det finns gott om opinionsundersökningar som visar att en majoritet av amerikanerna är missnöjda med båda partier, Demokraterna och Republikanerna. Eller, mer korrekt, är de missnöjda med tvåpartisystemet. (Det finns fler partier än Demokraterna och Republikanerna, mest känt är troligen The Green Party, men de saknar i praktiken inflytande.) Båda partier, the Dems och the GOP, innehåller förvisso falanger och strömningar till höger och vänster som torde tillfredsställa de flesta väljare. Men vad gäller praktisk politik är det sällan sådana falanger som får något inflytande. Undantaget möjligen Republikanerna, där Trump gett extremhögerflygeln ny fart. (Inför valet 2024 pratades det ibland om Demokraternas vänstersväng, men den existerar bara för den som ser på partiet från höger. Det är lätt att hitta vänsterväljare som inte märkt av någon vänstersväng.) Skälet till missnöjet är alltså att många väljare inte känner att de får konkret politiskt inflytande, riktningen påverkas inte, oavsett hur de röstar. Ett skäl för Elon Musk att starta ett parti är alltså att samla alla dessa missnöjda väljare – potentiellt såväl missnöjda independents som demokrater och republikaner, för att förhoppningsvis leverera konkret politisk förändring.
Ok, nu har vi identifierat ett motiv. Men ett motiv för vad? Så som det amerikanska valsystemet ser ut är det inte möjligt för Musk att räkna med att hans nya parti ska nå presidentposten. Musk själv är sydamerikan. Och systemet fungerar helt enkelt så att politiker i ett litet parti inte kan väljas till president. Chansen är troligen nära noll procent. Orsaken är elektorssystemet, med dess 538 elektorsröster. Den presidentkandidat som når 270 elektorsröster blir nästa president. Låter enkelt. Men för att få några elektorsröster alls måste du vinna en majoritet, över 50 procent, av väljarnas röster – the popular vote – i en delstat. Då får du den delstatens samtliga elektorsröster.. Sedan måste du upprepa den bragden i tillräckligt många delstater, helst mes stor befolkning och många elektorsröster, så att du når 270. Enbart kandidater inom Demokraterna och Republikanerna klarar av detta.
Vi kan alltså dra slutsatsen att Musk inte primärt är ute efter att bli president. Ville han det skulle han kandidera för Republikanerna i nästa val. Hans mål är något annat. Och med tanke på att hans potentiella American Party lär samla fler väljare inom konservativa än inom vänsterfalangen inom Demokraterna, så ligger det nära till hands att tro att han främst satsar på att sänka Republikanerna inför kongressvalet i november 2026.
Hur då? Genom en klassisk taktik – split the vote. Genom att splittra ett partis väljarkoalition genom att locka en del av dem till ett nytt parti, blir gruppen som är trogen för liten för att vinna valet. I partiken skulle detta ske genom att Musk ger sitt stöd till utmanare till sittande republikaner som är uppe för omval.
Som vi redan konstaterat, han behöver egentligen inget nytt parti för att göra det. Men ett eget parti skulle ge honom mer tryck och sätta ett större allvar bakom satsningen. Valdes kandidater från hans parti in i representanthuset eller senaten skulle the American Party omedelbart bli vågmästare. Och därmed blockera varje försök till uppföljare till Trumps Big Beautiful Bill, som röstades igenom nu i början av juli.
Det är vad Elon Musk är ute efter.